KontaktOm ossStartKalendariumTjänsterPressPublikationerGenomförda aktiviteterLediga jobbAndra HushållningssällskapLänkarEnglish
Framtidsforum 2012 Skövde

 

Den 18e oktober bjöd Hushållningssällskapet Skaraborg in till På Landet Framtidsforum. 150 deltagare mötte upp på Billingehus i Skövde för att lyssna och diskutera Landsbygden.

Landsbygden - kärnan
i hållbar utveckling

 

Hushållningssällskapet Skaraborgs VD Jonas Rosman hälsade alla välkomna och uttryckte förväntningar om dagen. Han avslutade med att lämna över till dagens moderator Cecilia Garme.

 

 

Önskelistor från de tre småföretagarna

Pdf Skärvångens Bymejeri

Pdf KanEnergi

Pdf Everts Sjöbod 

 

Förmiddagen i plenum kretsade kring tre företags önskelistor om vad de tycker att företag i deras bransch behöver för stöttning från det offentliga för att skapa tillväxt. De tre företagen var Tor Norrman, Skärvångens Bymejeri, Maria Hammar, KanEnergi och Per Karlsson, Everts Sjöbod. Panelen från det offentliga bestod sedan av Peter Svensson, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Thomas Magnusson, LRF, Birgitta Losman, Västra Götalandsregionen och Carina Ohlsson, Riksdagen.

 

Eftermiddagen var indelad i fem ”spår”, mat, turism, energi, landsbygd och CAP.

 

 

Charlotta Mellanders föreläsning Attraktiva städer – hur förhåller sig landsbygden till det? var mycket uppskattad och delade med sig av sin forskning kring hur lockar vi till oss de människor vi
behöver för att skapa regional tillväxt?

 

Pdf_Charlottas presentation

Energispåret hölls ihop det internationella projektet Bioenergy Promotion. Deltagarna från projektet bestod av personer från 9 länder runt Östersjön. Här pratar Adam Cenian från universitetet i Gdansk, Polen på temat Integrerad användning av biologiskt nedbrytbart avfall och andra typer av biomassa för bränsleproduktion.

 Här samtalar Katarina Jonsson som var rapportör från landsbygdsspåret med Birgitta Losman på temat: Staden behöver landet i det hållbara samhället. Ett politiskt samtal om landsbygdens betydelse för att bygga upp ett hållbart samhälle. Även Magnus Ljung från SLU deltog i diskussionen.  I passet om CAP, som genomfördes i samarbete med Europaparlamentet, diskuterades vem som tjänar och vem som betalar på Eus jordbrukspolitik. Panelen bestod av Europaparlamentariker Kent Johansson och Marit Paulsen samt Riksdagsledamot Carina Ohlsson, LRF:s Thomas Magnusson och Helena Vängby från Kommissionen.  

 

Marit drev stenhårt sin tes att maten ska betalas i butiken och inte genom subventioner från EU. Dock verkar det inte som att den linjen backas upp av så många andra EU-länder.

 Åsikterna var delade på passet om: Offentlig upphandling - en het lokal potatis. Ett samtal om den offentliga upphandlingens roll för närodladmat, vår miljö och maten i skolan och frågorna från publiken var många. Nicklas Lundberg, Lokalproducerat i Väst, Kent Johansson, Europaparlamentet och Thomas Magnusson, LRF gjorde sitt bästa för att redogöra för en komplex fråga.
 Trendspanare Göran Adlén gav publiken en riktig energikick mot slutet av dagen när han på ett lättsamt sätt drog exempel på hur vi låter oss manipuleras av olika slags marknadsföring och hur vi själv måste börja tänka lite nytt.

 Fem personer hade fått i uppdrag att vara informella rapportörer för var sitt spår under eftermiddagen och de gav korta kommentarer kring vad som varit bra och vad de fått med sig som var tänkvärt från sina respektive spår. Från höger ser vi Marcus Jansson, Gäsene Mejeri, Maria Hammar, KanEnergi, Minna Rångeby, Läckö Strand, Katarina Jonsson, Skaraborgs kommunalförbund och Lars Svensson, Vadsbo Mjölk. Cecilia Garme höll ihop även den här frågestunden.

 

Tanken var att deltagarna även skulle få möjlighet att höra mer om förmiddagens företagare i eftermiddagens pass. Tor Norrmans berättelse om sin väg till känd och framgångsrik ostproducent från Krokom lockade både till tårar och skratt.

 

Charlotte Eklund Jonsson väckte nya tankar om hur man tänker helt nytt kring mat och innovation bland annat så ger samarbete oss tillgång till nya tankar och ny kunskap.

 

Pdf Charlottes presentation

Vi på Hushållningssällskapet tackar för denna gången! Malin Lundqvist, Maria Gustavsson, Charlotte Backman, Mats Olsson och Jonas Rosman.

Logga in... Hushållningssällskapet Skaraborg

  • Box 124, 532 22  Skara, 0511-248 00
  • Besök/paket: Järnvägsgatan 18, 532 30 Skara